Fiyat etiketlerini kim denetler?
Madde ve yönetmelik hükümlerine göre, denetim görevi Bakanlık, belediye ve ilgili odalar tarafından yürütülür. Bu kapsamda belediyeler, 6502 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatı çerçevesinde, mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulduğu her yerde fiyat etiketi ve satıştan kaçınmayı denetleyebilir.
Fiyat denetimini kim yapar?
(4) Bakanlık, etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, boyutu, türü ve benzeri hususları gerektiğinde belirler ve ilan eder. MADDE 10 – (1) Malın satış bedeli ile peşin bedeli arasında fark olması hâlinde, fiyat tüketici lehine uygulanır.
Etiket fiyat farkı nereye şikayet edilir?
Tüketici uyuşmazlık çözüm organlarına başvurular e-devlet üzerinden de yapılabilecek. Ayrıca fahiş, haksız fiyat artışları ve raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklar konusunda; il ticaret müdürlüklerine, kaymakamlıklara, valiliklere ve ALO 175 ve ALO 153 hatlarına şikâyette bulunulabilecek.
Marketler etiket fiyatından vermek zorunda mı?
Aslında tüketiciler, işlemlerinde en çok ödedikleri tutara dikkat ederler. Tüketicilere sunulan ürünler, ürün etiketleri, tarifeler veya fiyat listeleriyle gösterilir. Tüketiciyi bilgilendiren ve ürün hakkında bir izlenim veren etiketler, istisnalar dışında zorunlu unsurlardır.
Market denetimlerini kim yapar?
Piyasaya arz edilen ürünlerin güvenliğinin sağlanması, üreticinin, yetkili temsilcisinin ve/veya ithalatçının sorumluluğundadır.
Fiyat etiketi koymak zorunlu mu?
Tüketiciye sunulan malların, reklam, kullanım, montaj, bakım ve kolay onarımı için Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzu ile gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretlerin yer aldığı etiketle satılması zorunludur.
Hatalı etiket nereye şikayet edilir?
Söz konusu uyuşmazlık ile ilgili olarak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz.
Fiyat etiketi cezası ne kadar?
Peki; 2024 yılında fiyat etiketi, garanti belgesi, tanıtım ve kullanım kılavuzu, satıştan kaçınma gibi ihlallerin tespiti halinde ihlal başına 2.172 TL (İki Bin Yüz Yetmiş İki Türk Lirası) idari para cezası uygulanacak. Kamuoyuna duyurulur.
Zabıta fiyat denetimi yapabilir mi?
Polis ekipleri, fahiş fiyat artışları veya etiket ihlalleri tespit edilen işletmeler hakkında tutanak tutuyor ve il ticaret müdürlüğüne bildiriyor. Pazarlarda fiyat etiketlerinin yanı sıra ürünlerin son kullanma tarihleri ve hijyenleri de kontrol ediliyor.
Fiyat farkını nereye şikâyet edebilirim?
Aşırı fiyatlar nedeniyle bize gelen tüm tüketicilere aşağıdaki tavsiyeyi sunuyoruz. Söz konusu aşırı fiyatlar hakkındaki şikayetler öncelikle ALO 175’i arayarak bildirilebilir. İkinci olarak, Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan haksız fiyat artışları (HFA-NOTIFICATION) ile ilgili şikayeti bildirme başvurusu vardır.
Etiket fiyatı ile kasa fiyatı farklı ise ne olur?
Malın satış fiyatı ile peşin fiyatı arasında fark varsa hangi fiyat uygulanır? Malın satış fiyatı ile peşin fiyatı arasında fark varsa tüketici için en uygun olan fiyat uygulanmalıdır.
Etiketlerde barkod zorunlu mu?
Barkod zorunlu mu? İlgili yasal düzenleme olan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği çerçevesinde, 5734 sayılı Mevzuat uyarınca barkodlu etiketler zorunludur.
Fiyat etiketi olmayan ürün iade edilir mi?
Tüketici olarak böyle bir hakkımız var. Ancak iade edilecek ürünün mutlaka etiketli olması gerekiyor. Bu nedenle etiketsiz ürünler iade edilemez.
Marketler fiş vermek zorunda mı?
Makbuzlar sayesinde devletin tahsil edeceği vergilerin kayıt altına alınması da mümkün olmaktadır. Bu nedenle yukarıda da belirtildiği gibi, müşteri talep etsin veya etmesin, satıcıların makbuz düzenlemesi yasal bir zorunluluktur.
Market fiyatlarını kim denetler?
Ticaret Bakanlığı ekipleri, market ve ekmek fiyatlarında fahiş fiyat ve etiketleri denetledi. Fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen firmalara 100 bin ile 1 milyon lira arasında idari para cezası verilecek.
Hatalı etiket nereye şikayet edilir?
Söz konusu uyuşmazlık ile ilgili olarak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirsiniz.
Fahiş fiyatları kim denetler?
Üreticiler, tedarikçiler ve perakendecilerin fiyatları aşırı yükseltmeleri yasaktır. Bu yasağı ihlal edenlere idari cezalar uygulama görevi ve yetkisi Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na verilmiştir.
Fiyat etiketi cezası ne kadar?
Peki; 2024 yılında fiyat etiketi, garanti belgesi, tanıtım ve kullanım kılavuzu, satıştan kaçınma gibi ihlallerin tespiti halinde ihlal başına 2.172 TL (İki Bin Yüz Yetmiş İki Türk Lirası) idari para cezası uygulanacak. Kamuoyuna duyurulur.