İçeriğe geç

Cıvata Neye Göre Seçilir

Cıvata kalitesi neye göre belirlenir?

DIN standartlarına göre vida kaliteleri aşağıdaki tabloda listelenmiştir. Vida mukavemet sınıfları iki sayıdan oluşur. – İlk rakam; vida malzemesinin çekme mukavemetinin N/mm² cinsinden 1/100’üdür, – İki sayının çarpımı; vida malzemesinin akma mukavemetinin N/mm² cinsinden 1/10’udur.

8.8 kalite cıvata ne demek?

8.8 kalite vidalar DIN standartlarına göre C35 veya CK35 malzemeden üretilir. Çekme dayanımı 8×8=64 kg/mm2’dir. Sertlik değerleri HRC 21~29 arasındadır. 10.9 kalite vidalar DIN standartlarına göre 41Cr4 malzemeden üretilir.

Cıvata ölçüsü nasıl alınır?

Bir vidanın uzunluğu, başın tabanından uca kadar ölçülür, ancak başın içine doğru ölçülmesi gereken gömme başlı vidalar hariç. Bu ölçüm genellikle milimetre veya inç olarak verilir. Vidanın çapı diş boyunca ölçülür.

Kaç çeşit cıvata vardır?

Bağlantı Elemanları ve Ölçü Birimleri Kullanım alanları farklı olsa da dünya standartlarında en yaygın iki tip vida vardır: inç ve metrik.

A2 kalite cıvata ne demek?

A2 paslanmaz çelik, %18 krom ve %8 nikel içerdiği için genellikle 304 veya 18/8 olarak adlandırılır. A2, östenitik bir paslanmaz çeliktir ve neredeyse manyetik değildir, ancak soğuk şekillendirme işlemi nedeniyle mıknatısa kolayca yapışır. A2-70 en yaygın kullanılan sınıftır, 70, 700 N/mm2’lik bir çekme dayanımına karşılık gelir.

68 kalite cıvata malzemesi nedir?

Bu nedenle, 6.8 sınıfı cıvatalar, çelik kalite kriteri ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik cıvata türüdür. Bu cıvataların yüksek mukavemet, dayanıklılık ve uygun fiyat dahil olmak üzere birçok avantajı vardır.

12.9 cıvata malzemesi nedir?

Vidalar DIN standartlarına göre 42CrMo4 malzemeden üretilmektedir. 12×9=108 Kg./mm2 çekme dayanımına sahiptir. Sertlik değerleri HRC 39~44 arasındadır.

10.9 cıvata kaç HRC?

Çekme mukavemeti 10×9=90 Kg./mm2’dir. HRC sertlik değerleri 31 ile 39 arasındadır.

En sağlam cıvata hangisi?

Çelik, vida imalatında vazgeçilmez malzemelerden biridir. Yüksek mukavemeti ve dayanıklılığı ile bilinir.

M10 cıvata kaç tork değeri?

SchraubendrehmomenttabelleMetrische AbmessungMutterabmessung5.

Cıvata kaç kg yük taşır?

Vida standartlarındaki ilk sayı 100 ile çarpılırsa elde edilen değer vidanın çekme dayanımı (kuvvet) olur. Milimetrekare başına 800 Newton veya yaklaşık 80 kilogram yük taşır. Bu değeri vidanın kesit alanı ile çarparsak bu vidanın ne kadar çekme yükü taşıyabileceğini buluruz.

M12 cıvata kaç mm?

Metrik dişli masa.

Cıvata kalite sınıfları nasıl adlandırılır?

Vida kalite sınıfları iki sayı ile gösterilir: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9. Bu iki sayı gösteriminden ne çıkarılabilir: İlk sayı 100 ile çarpıldığında malzemenin çekme dayanımının değerini verir.

Hangi cıvata nerede kullanılır?

Vida Çeşitleri: Ağaç işçiliği: Düz başlı vidalar genellikle ahşap projelerinde kullanılır. … Otomotiv: Düz başlı vidalar otomotiv endüstrisinde de sıklıkla kullanılır. … İnşaat: İnşaat endüstrisinde, düz başlı vidalar çeşitli yapısal elemanları birbirine bağlamak için kullanılır.

Havşa başlı cıvata ne demek?

Bu tip vida, genellikle bir somunla birlikte kullanılan bir cıvata türüdür. Gömme başlı vidanın başının etrafında genişletilmiş bir yüzey alanı vardır. Bu genişleme, vidanın somunu veya diğer parçayı daha iyi kavramasını sağlar.

Cıvata kalite sınıfları nasıl adlandırılır?

Vida kalite sınıfları iki sayı ile gösterilir: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9. Bu iki sayı gösteriminden ne çıkarılabilir: İlk sayı 100 ile çarpıldığında malzemenin çekme dayanımının değerini verir.

8 Kalite somun nedir?

Somunların mukavemet sınıfları tek sayılardan oluşur ve vida malzemesinin çekme mukavemetinin 1/100’ünü N/mm² olarak gösterir. Örneğin, mukavemet sınıfı 8 olan bir somunun çekme mukavemeti: 8 x 100 = 800 N/mm²’dir.

Cıvata tork değeri neye göre belirlenir?

Torklama işleminin temel amacı, cıvatanın eklemde sıkıştırılmasını ve yandaki resimde gösterilen F-kuvvetlerinin oluşturulmasını sağlamaktır. Bu, cıvatada gerginlik yaratır. Cıvatayı sıkmak için gereken tork değeri, cıvataya uygulanması gereken gerginlik değerine göre hesaplanır.

DIN 912 cıvata nedir?

DIN 912 vida standardı, endüstriyel ve inşaat projelerinde yaygın olarak kullanılan yüksek kaliteli bir vida standardıdır. Bu standarda uyan vidalar, özel baş tasarımı ve dayanıklılıklarıyla bilinir ve çok çeşitli uygulamalarda güvenilir bir bağlantı sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir